Corona advies: waar kan ik als huishouden op letten?

De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten in huis is volgens het RIVM erg klein. Het coronavirus verspreidt zich via mensen. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Omdat sommige huishoudens zich toch zorgen maken dat besmetting kan plaatsvinden via bijvoorbeeld deurklinken, kun je met de werkster afspreken hier tijdens het schoonmaken extra aandacht aan te besteden. De werkster kan aan het einde van de schoonmaakronde bijvoorbeeld alle deurklinken en kastgreepjes desinfecteren. Officieel is dit volgens het RIVM niet nodig, maar het is voor veel huishoudens een prettig idee dat hun huis in deze spannende tijd extra goed is schoongemaakt.

Wanneer iemand je huis komt schoonmaken, of wanneer iemand komt kennismaken als nieuwe werkster, is het belangrijk om de volgende adviezen van het RIVM te volgen:

 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was je handen regelmatig met water en zeep (minimaal 20 seconden per keer)
  • Geen handen schudden
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Houd minstens 1,5 meter afstand van anderen. Spreek van tevoren met de werkster af hoe jullie deze afstand kunnen bewaren.
 • Laat geen werkster langskomen bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Neem voor elke afspraak even contact op met de werkster en controleer of zowel de werkster als jijzelf geen klachten hebben. Heeft één van jullie klachten, stel de afspraak dan uit tot een later moment, wanneer de klachten zijn verdwenen.

Val je als huishouden onder de groep kwetsbare mensen en ouderen? Om jezelf te beschermen kun je het beste de schoonmaakbeurt even uitstellen. Misschien kan de werkster in plaats daarvan boodschappen doen, medicijnen ophalen of de hond uitlaten. Is de werkster zelf ziek? Wellicht kun je eens vragen of zij zelf iets nodig heeft, zoals boodschappen of medicijnen.

Heeft dit jouw vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden. Probeer het later nog eens.

Kom je er niet uit? Neem contact met ons op Neem contact met ons op